Het antwoord op ál je vragen over egaline.

Wat is het nou precies? Wanneer pas je het toe? En hoe? En hoeveel? Veel goede vragen. En die gaan wij voor jou beantwoorden in deze blog. Makkelijk zat. 
 

Wat is Egaline? 

Onze egaline bestaat voornamelijk uit cement en kunststoffen en is zelfnivellerend. Met andere woorden: hij vloeit zichzelf uit. Het materiaal zorgt na verharding  voor een vlak en glad oppervlak, waardoor de vloer niet snel zal scheuren of barsten. Mits deze op de juiste manier is aangebracht natuurlijk. Het toepassen van een juist voorstrijkmiddel is daarbij bijvoorbeeld essentieel.

Wanneer ga je egaliseren?

Is de ondergrond niet vlak genoeg? Dan pas je een egaline toe. Nadat je dit product hebt aangebracht, is je ondergrond geschikt voor verdere afwerking. Ook wordt egaline toegepast om de vloerafwerking te beschermen, zoals bij dunne vloerbedekkingen als marmoleum, vinyl of PVC. Oneffenheden zie je hier namelijk dwars doorheen komen.

Op welke ondergrond pas je egaline toe? 

Of het nu bestaand tegelwerk is of een beton- of cementdekvloer: egaline kun je op veel verschillende ondergronden aanbrengen. Let er daarbij wel op dat de ondergrond stabiel, schoon, droog, stof- en vetvrij is. Daarnaast moet de vloer ontdaan zijn van stoffen die de hechting nadelig kunnen beïnvloeden. Gebruik ook altijd een geschikt voorstrijkmiddel (hechtprimer).

Welke diktes heeft een egaline?

De dikte van een normale egaline is beperkt: meestal ligt deze tussen de 2-30mm. Dit is afhankelijk van de ondergrond en de type egaline.

Hoeveel water heb je nodig? 

Dit vind je terug op de verpakking. Gebruik bij de aanmaak van de egaline de juiste waterverhouding, dit is namelijk essentieel. Bij te veel of te weinig water verminderen de producteigenschappen.

Moet je de egaline ontluchten? 

Ja! Het gebruik van een prikroller komt de vloei van de egaline ten goede. Bij dikkere lagen adviseren bij het gebruik van een drijfrei.

Welke producten heeft Coba in het assortiment?

Welke egaline je gaat toepassen hangt af van de ondergrond en het einddoel van de vloer. Coba heeft vier egalines in het assortiment, met elk een specifieke toepassing. Vraag de egalinewijzer hieronder aan. 

Wanneer pas je een gietdekvloer toe? 

Heb je te maken met een ondergrond waarvoor je geen egaline kunt gebruiken? Dan hebben wij ook diverse calciumsulfaat- en cementgebonden vloeren, voor dunne en dikke lagen. In silo of zakgoed. Ga naar Coba vloeren. 

Heb je nog meer advies nodig? 

Twijfel je bij je klus over het aanbrengen van de juiste egaline of ondergrond? Dan staan wij uiteraard voor je klaar met deskundig advies. Bel of mail daarvoor de Coba-adviseur in jouw regio. Natuurlijk kunnen we ook bij je langskomen om de situatie juist te beoordelen. Klik hier voor de contactpersonen!

De Coba Egaline-wijzer – vraag hem aan

Wil jij nog meer weten over onze egalines en de toepassing ervan? Wij hebben ook een uitgebreide egaline-wijzer voor je klaar staan. Alles wat je moet weten in 1 handig overzicht. Vraag hier je egalinewijzer aanMakkelijk zat.

 

Patrick Dap
Patrick Dap
20 april, 2021